მზარეული - სპეციალისტია, რომელიც საზოგადოებრივი კვების ობიექტებში ამზადებს საჭმელს.
მზარეულის შრომის ძირითადი მიზანია - კვების მომზადების ტექნოლოგიის შესაბამისად საჭმლის მომზადება,
რომელსაც უნდა გააჩნდეს კარგი გემოვნების თვისებები და მიმზიდველი იერსახე.
პლიუსები და მინუსები
მზარეულის პროფესიას აქვს რამოდენიმე უპირატესობა:
- შემოქმედების შესაძლებლობა;
- კვალიფიციური მზარეული არ დარჩება სამსახურის გარეშე;
- ღირსეული შემოსავალი;
- შესაძლებლობა მოამზადოს გემრიელი და ჯანსაღი საკვები ოჯახის წევრებისთვის, მეგობრებისთვი, ახლობლებისთვის
კულინარიულ სფეროში მზარეულებს გარკვეულ სირთულეები ელოდებათ:
- რთულია მთელი დღის განმავლობაში ფეხზე იდგე და გქონდეს ამავდროულად ფიზიკური დატვირთებიც,
- დაკარგე სიფხიზლე, შედეგად - გაჭრა ან დამწვარობა;
- ერთდროულად რამოდენიმე კერძის მომზადების საჭიროება მოაქვს სამუშაოს დღის ბოლოს მთელი სხეულის დაღლილობა.
მოთხოვნები მზარეულისადმი :
მზარეულის პროფესიონალიზმის ძირითადი ასპექტები.
მზარეული - პროფესია, რომელიც მოითხოვს კანდიდატისგან არა მარტო მკაცრი მითითებების შესრულების უნარს, არამედ ამავე დროს საქმისადმი შემოქმედებით მიდგომას.
ამასთან დაკავშირებით, დამსაქმებელი ყურადღებას ამახვილებს განმცხადებლის პირად თვისებებზე:
• აკურატულობა, სიზუსტე;
• შემსრულებლობა;
• სისუფთავე;
• ორგანიზების უნარი;
• გუნდში მუშაობის უნარი;
• კრეატიულობა;
• ინიციატიურობა;
• საქმისადმი შემოქმედებითი მიდგომა;
• შრომისმოყვარეობა;
• სტრესის მიმართ წინააღმდეგობის უნარი;
• მოთმინება.